Wat is 3D printen?

Wat is 3D printen?

3D printen is een technologie ontstaan uit een aantal projecten van het MIT in 2000. Toen het MIT eenmaal werkende printers had heeft deze de licenties overgedragen aan een aantal bedrijven waarna printers en verschillende soorten filament (print materiaal, inkt voor 3D printers) verder ontwikkelt werden.

Vanaf 2005 ontstond er toen een snel groeiende markt voor consumenten door het opkomen van de open-source printers als RepRap en Fab@Home projecten. De meeste consumenten printers tegenwoordig gebruiken nog altijd technieken die van deze projecten afgeleid zijn.

Maar hoe werkt een 3D printer nou precies?
Aan de hand van 3D slicer software wordt een 3D model in lagen opgedeeld die vervolgens naar code kan worden omgezet. Deze code kan dan weer uitgelezen worden door de 3D printer.
De 3D modellen worden van te voren gemaakt in een 3D software pakket, wel moet er rekening mee gehouden worden dat deze software de optie heeft te exporteren naar een voor de 3D slicer software leesbaar format. De meest gebruikelijke formaten momenteel zijn STL en OBJ.

Het 3D printen zelf kan tegenwoordig op veel verschillende manieren gerealiseerd worden.
Een van de meest gebruikte print methodes is "fused deposition modeling" (FDM). Hierbij worden gesmolten polymeren op een ondergrond gespoten en laag voor laag verder opgebouwd.
De meest gebruikte filament soorten hiervoor zijn PLA en ABS. Tussen deze twee filamenten zit een lichtelijk verschil. PLA is namelijk gemaakt van planten zoals suikerbiet, maïs en tarwe en is dus een biologisch product. ABS daarentegen is een product gemaakt uit aardolie.
Ook liggen de print temperaturen lichtelijk uit elkaar en is ABS na het printen nog relatief makkelijk na te bewerken met aceton waar PLA weer lastiger is te smoothen en daarvoor gevaarlijkere stoffen nodig heeft.
Nabewerken met Aceton is tevens op verscheidene manieren uit te voeren, maar hierover kunt u meer vinden in de F.A.Q. Wat is de kwaliteit van mijn 3D print?

Andere print methoden zijn, printen met een fijn poeder zoals inktjetprinters gebruiken. Hierbij worden telkens lagen poeder met elkaar verbonden zodat deze een vaste vorm aannemen. Dit is momenteel de enige print manier waarbij je een model direct met verscheidene kleuren kunt printen en tevens een van de snelste methodes.
Een vergelijkbare methode met eenzelfde inkjet type kop is 3D printen met vloeistoffen. Hier wordt laag voor laag geprint waarna er een uv-licht op de printkop geactiveerd wordt dat iedere liquide laag solide maakt. Deze methode is ook bekend als "stereolithografie".

Ook kan er geprint worden met de resin methode. Hierbij wordt er geprint met een vloeibare gel die solide wordt wanneer een laser contact maakt met de gel. De laser maakt hierbij alleen contact op de plek waar het object solide moet worden. Met deze manier van printen kan er behoorlijk fijn geprint worden en is het printen van complexere modellen ook makkelijker. Na het printen kan de 3D print schoongespoeld worden om het achtergebleven vloeistof te verwijderen.

Een nieuwe print methode, genaamd CLIP, welk nog in ontwikkeling is en daarom nog niet beschikbaar is voor meeste consumenten werkt eveneens met de resin methode. Hierbij wordt de 3D print echter uit een resin bad omhoog getrokken. Het object wordt solide gemaakt door uv-licht dat in het bad schijnt terwijl zuurstof voorkomt dat de resin verhard op de plekken waar het niet nodig is.
Deze 3D printer methode lijkt nu al behoorlijk revolutionair te gaan worden aangezien de print tijd vergeleken bij alle eerdere genoemde methodes drastisch is afgenomen. Zo zou deze printer met exact het zelfde model op dezelfde groter al minstens 25 tot zelfs 10 maal sneller moeten printen als de meeste consumenten 3D printers op het moment. Tevens vereist deze manier van printen ook (bijna) geen post processing werk doordat deze methode het meest accuraat is ook nog.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.