Welke materialen kan je 3D printen?

Welke materialen kan ik 3D printen?

Er zijn inmiddels redelijk wat verschillende materiaalsoorten (filament) om mee te 3D printen. We printen standaard met PLA plastic omdat dit voor de meeste prints het beste is om te printen. Wat is nou het beste filament voor jouw 3D print?

PLA plastic CAD Visie 3D printen

PLA

PLA is het beste materiaal voor het printen van scherpe en gedetailleerde objecten. Het filament is gemaakt van plantaardige olie. Ook is een mooie glans zichtbaar bij een 3D-object dat met PLA geprint is. Wanneer U juist niet of heel veel glans wil kan dat makkelijk worden aangepast door de temperaturen te vergroten of te verkleinen. PLA is een hard materiaal, waarbij de 3D-printer geen heated bed vereist is. Dit filamenttype heeft ook minder kans op buigingen tijdens het printen.

ABS plastic CAD Visie 3D printen & 3D visualisaties

ABS

ABS is een hard en licht filament, mocht het nodig zijn dat een 3D print na bewerkt moet worden dan is ABS daar als een van de beste geschikt voor. Dit filament is gemaakt van aardolie. Met ABS kan elk object geprint worden in elk formaat, maar toch is het minder geschikt voor kleine details of scherpe randen. ABS wordt geprint met een zogeheten ‘heated bed’, zodat het model beter op zijn plaats blijft liggen, Hierdoor is er een kleinere kans op falen. ABS is ook makkelijk voor ons bij te werken met aceton. Na zo’n behandeling wordt de print wat gladder en zijn de printlijnen minder zichtbaar.

TPE

TPE is een flexibel filament voor 3D printers. TPE heeft als eigenschappen dat het heel erg buigzaam is, dat maakt het mogelijk dat je flexibele objecten kan 3D printen. Het filament voelt aan als rubber, hiermee kan je objecten printen zoals; horloge bandjes, soft-case telefoonhoesjes of bijvoorbeeld een deurstop.

CAD Visie, 3D printen houtvezel

Hout

Een steeds populairder wordende materiaal voor 3D printen is houtvezel oftewel hout. Hout heeft een aantal voordelen, bij het 3d printen, ten opzichte van andere materialen; hout is stug en zal niet zo snel kromtrekken. Ook is hout makkelijk te bewerken, je kan het netjes afwerken met een schuurpapiertje en een laagje verf, schroeven gaan er gemakkelijk doorheen.
Er zijn drie verschillende types hout waarin geprint kan worden. Zo heb je normaal hout maar ook groen en zelfs mahoniehout. Beide het groene en mahoniehout-filament bevatten 30% houtdeeltjes waardoor de 3D prints de optimale kleur en textuur van hout krijgen.

Metaal (brons, aluminium, koper)

Tegenwoordig is het ook mogelijk om metaal te 3d printen. Dit PLA-filament bevat 25% aluminium, brons of kopere metaaldeeltjes en geeft 3D-geprinte sculpturen, accessoires en onderdelen een unieke, natuurlijke metallic-look. Door het object na het printen te polijsten (dit is een secuur klusje) gaan de metaaldeeltjes prachtig glimmen.

Carbon

Het PETG carbon filament bevat 20% carbon deeltjes. Dit geeft 3D-geprinte objecten een uniek, futuristisch uiterlijk. Dankzij de toevoeging van carbon is dit materiaal beter bestand tegen warmte, stijver en slagbestendiger (increased impact resistance) dan standaard PETG-filament. Het oppervlak is matter en moderner.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.