Workshop 3D printen

Workshop 3D printen

Wellicht is het u al opgevallen, maar bij CAD Visie zijn wij enige tijd geleden een 3D print service begonnen. Dit houdt in dat wanneer u iets geprint wilt hebben, en misschien zelfs nog moet laten ontwerpen in 3D, u dit door ons kunt laten realiseren.
Sinds de start van onze 3D print service merkten wij echter hoe groot de interesse in het zelf 3D printen onder consumenten en scholen was. Wij weten inmiddels hoe lastig het soms kan zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan en zijn daarom naast onze 3D print service ook workshops in 3D printen gaan verzorgen. Momenteel verzorgen wij deze workshops veelal voor scholen, maar hopen wij wij hopen in de nabije toekomst met regelmaat de workshop 3D printen te kunnen verzorgen voor iedereen die hierin geïnteresseerd is.

Globe College Utrecht

Een voorbeeld van zo’n workshop is de door ons gegeven 3D print workshop op het Globe college te Utrecht. Deze workshop is tot stand gekomen in samenwerking met het Educatiebureau, Rotslab en Globe college Utrecht voor het project Next Culture.
Gedurende dit project moesten vmbo leerlingen hun huis van de toekomst ontwerpen en fysiek uitwerken. Voor het realiseren van hun huizen konden zij gebruik maken van verscheidene soorten materialen, maar natuurlijk ook van 3D geprinte onderdelen.

Om de leerlingen de basis van 3D modelleren aan te leren gaven wij aan het begin van de workshop lessen in 3D modelleren in Tinkercad, een online 3D modelling tool, hebben zij onder begeleiding van onze medewerkers enkele objecten kunnen maken om daarna hun eigen ideeën zelf in 3D te kunnen realiseren in 3D.
De leerlingen hadden al gauw door dat ze met 3D modelleren de meest absurde dingen konden maken die in hun opkwam. Het duurde dan ook niet lang of een aantal van hun kwamen met de meest creatieve en/of abstracte 3D modellen.

Om er zeker van te zijn dat de door de leerlingen gemaakte 3D modellen printbaar bleven werden zij nog wel verder begeleid en geholpen bij het afronden hiervan. Wanneer ze daadwerkelijk klaar waren werd door onze medewerkers een nieuwe les ingericht waarin de leerlingen de basis van exporteren en importeren voor 3D printen werd uitgelegd.
Tijdens deze les hebben ze uitleg gekregen over hoe je vanuit Tinkercad je object kon kan exporteren om daarna te importeren in een programma als MakerBot. In MakerBot kregen zij verdere uitleg over waar zij nou exact rekening mee moesten houden alvorens ze konden beginnen te printen. Wanneer ze alles in orde hadden mochten zij hun modellen wederom exporteren.
Om te zorgen dat de leerlingen wel veilig te werk zouden gaan met de printers werden zij nog een laatste keer gewezen op de veiligheid voorschriften van 3D printen, maar waren zij hierna vrij om zelf gebruik te gaan maken van de 3D printers.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.